Tatuajele paramedicale sunt cea mai inspirată abordare artistică pentru cei care au suferit accidente

de: Ozana Mazilu
14 08. 2020

În loc de chirurgii cosmetice scumpe sau riscante, oamenii adoptă o nouă abordare pentru acoperirea rănilor: tatuajele „paramedicale”.

Artiștii tatuatori au oferit de ani buni tatuaje post-mastectomie supraviețuitorilor de cancer de sân. Acum, artiștii au început să se extindă spre alte proceduri medicale, relatează The New York Times. Un bărbat care a pierdut două vârfuri de deget la locul de muncă și-a tatuat unghiile.

O femeie cu mușcături severe de câine pe față le-a camuflat cu cerneală colorată în carne, în detrimentul corectării prin intervenție chirurgicală.

Tatuajele, în loc de operații chirurgicale de reconstruire

„Am fost la chirurgi plasticieni care trebuiau să fie cei mai buni din Memphis”, a declarat pentru NYT femeia, crescătoare de câini pe nume Leslie Pollan. „Nu mi-au dat nicio speranță, așa că am început să caut alte opțiuni”, a adăugat ea.

În schimb, a găsit un artist tatuator care i-a putut masca cicatricile, proces pe care l-a găsit crucial pentru vindecarea emoțională și restabilirea încrederii în sine după trauma suferită.

„Nu înțelegeți până nu ați trecut prin asta”, a spus doamna Pollan. „Chiar m-a făcut să am o perspectivă diferită asupra vieții”, a completat ea.

Artistul ei tatuator, Eric Catalano, oferă acest tip de tatuaj restaurator, paramedical, în mod gratuit, finanțându-le prin munca sa mai convențională și printr-o campanie de crowdfunding care i-a adus 12.000 de dolari, relatează NYT.

„Din punct de vedere financiar nu are sens, dar este doar ceva ce îmi place să fac”, a spus Catalano pentru NYT. „De fiecare dată când văd emoția respectivă, sunt 100% sigur că este ceva ce nu pot să nu mai fac”, a declarat el.

Chiar dacă oamenii se folosesc de tatuaje în scopuri cosmetice, de multe ori, acestea pot fi folosite și în scopuri medicale.

Cele mai noi tipuri de tatuaje pot fi folosite în cazul pacienților ce sunt bolnavi de cancer. Astfel, un tatuaj poate fi utilizat pentru a marca o zonă unde să fie aplicat un viitor tratament. O asemenea practică ar fi deosebit de utilă în cazurile de cancer de piele non-melanom, cum ar fi carcinomul bazocelular. Deși metoda tatuajelor a mai fost folosită în trecut, vopseaua folosită putea cauza diverse probleme. Acum, însă, cercetătorii au creat un nou tip de cerneală, ce este vizibilă doar în anumite condiții de lumină. Mai mult, asemenea tatuaje dispar după o perioadă de timp.